Jelenlegi hely

„… Kendő, amely a Szent Jobbot takarta…”

Cui haec sacra reliquia inerat

„… Kendő, amely a Szent Jobbot takarta…”

Különleges, a nagyközönség számára eddig rejtett műtárgyegyüttes kerül bemutatásra a Laczkó Dezső Múzeumban.

Államalapító királyunk emléke előtt tisztelegve a Múzeum kamara kiállítást nyit 2018. július 3-án 17 órakor, ahol megtekinthető lesz a Szent Jobbot védelmező kendő és Mária Teréziai hitelesítő írása.

Köszöntő beszédet mond S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg.

 

A kiállítás aktualitását adja Szent István király halálának és ország felajánlásának 980-ik, szenté avatásának 935. évfordulója.

A tárlat központi eleme az az ereklyekendő, mely a veszprémi Érseki Palota házi kápolnájában található, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában van (81.62.1-2.). A Szent Jobbot 1771-ben Raguzából, egy selyemlepelbe takarva szállították Bécsbe, hogy semmilyen sérülés ne érhesse az úton. A kendőt Szent István kézfejének festett képe díszíti. A műtárgyhoz tartozik egy eredeti Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is.

A kiállításban helyet kap néhány, a 10-11. századra vonatkozó régészeti emlék, valamint Szent István tiszteletéhez kapcsolódó tárgyak, többek között egy 1764-ben a Mária Terézia által alapított Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme, valamint egy érdekes 1915-ös világháborús emlék, melynek egyik oldalán Szent István, a másikon Ferenc József ajánlja fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába.

Fogl Krisztián Sándor

történész LDM

Cui haec sacra reliquia inerat

„… Kendő, amely a Szent Jobbot takarta…”

2018. július 3 – 2018. december 31.

hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum kamaraterem, Veszprém Erzsébet sétány 1.