Jelenlegi hely

Kiemelt múzeumpedagógiai ajánlataink

ÉTEL / ÉLET - Kalandozás a gasztronómia világában

Korcsoport: alsó tagozat, felső tagozat
Típus: Múzeumi óra
Időtartam: 45-60 perc
Témakör: néprajz, régészet, ünnepek - népszokások
Ár: 400 Ft (/fő)
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 2017. április 28-ig.

A Laczkó Dezső Múzeumban 2016. november 3-án nyílt meg az „ÉTEL/ÉLET – ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból” című kiállítás. A szerteágazó tematikájú, két termet elfoglaló kiállítás egyik termében az ételre fókuszálunk: az alapanyagoktól a tartósítási módszereken át a klasszikus feldolgozás területéig, a főzésig kalauzoljuk körbe a diákokat; míg a másik terem az életé: itt az evés, az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppenhetünk.

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon a tárlat megismerésén túl játékos tárgyfelismerő feladatok, fűszerek felismerése, a hagyományos tároló eszközök csoportosítása is szerepel, valamint a tanulóknak lehetősége nyílik egy kézi malommal saját búzájuk megőrlésére is.

Op - art / Vasarely

Korcsoport: alsó tagozat, felső tagozat
Típus: Múzeumi óra
Időtartam: 45-60 perc
Témakör: művészettörténet
Ár: 400 Ft (/fő)
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 2017. március 24-ig

A Laczkó Dezső Múzeum aktuális időszaki kiállításához kapcsolódóan, Vasarely op-art művészetét bemutató múzeumpedagógiai foglakozással várja az iskolás csoportokat.

A foglalkozás során megismerkedünk a pécsi születésű, Victor Vasarely néven világhírűvé vált magyar művész munkásságának fő korszakaival, technikáival. A fekete-fehér síkbeli kompozícióktól eljutunk a színpompás, térbeliség illúzióját keltő művekig. Körbejárjuk, jobbról balról vizsgáljuk az optikai művészet ezen alkotásait, miközben vitába keveredünk a művekkel, egymással és olykor saját látásunkkal is. A foglalkozás második részében kísérletet teszünk, és továbbhaladunk a Vasarely által felrajzolt úton, a diákok közösen elkészíthetik saját op-art műalkotásukat!

 

Kalendáriumi kalandozások - Farsang

Korcsoport: alsó tagozat, felső tagozat
Típus: Múzeumi óra
Időtartam: 60 perc
Témakör: helytörténet, hon- és népismeret, néprajz,ünnepek - népszokások
Ár: 400 ft/fő
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 2017. február 18-ig

A Laczkó Dezső Múzeum a farsangi időszak alkalmából - immár hagyományosan - rendhagyó múzeumpedagógiai órákat szervez „Kalendáriumi kalandozások” címmel 2017. január 10. és február 28. között.
Foglalkozásainkon az ünnepkört bemutató ppt-bemutató, valamint farsangi tárgyfelismerő vetélkedő szerepel, amely során a diákok kézbe vehetik és esetenként ki is próbálhatják a múzeumunk gyűjteményeiben őrzött, a Bakony és a Balaton-felvidék tájairól származó, a farsangi időszakhoz köthető legfontosabb tárgyakat.
A múzeumpedagógiai foglalkozás táncpedagógus bevonásával témanappá is bővíthető.

A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni a kiraly@ldm.hu e-mail címen, valamint a +36 20 548 4031-es és +36 88 788 191/18-as telefonszámokon lehet.

Szeretettel várjuk a diákokat a Laczkó Dezső Múzeumban!