Jelenlegi hely

Vetélkedő felhívás - „Újra szárnyal a fehér sas”

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

 

A Laczkó Dezső Múzeumban a Magyar-Lengyel Barátság Hete rendezvénysorozat alkalmából 2018. március 19-én nyílik az „Újra szárnyal a fehér sas” című kiállítás.

A tárlat kapcsán vetélkedőt szervezünk az általános iskolák 7–8. osztályos tanulói számára, melynek témája a magyar-lengyel közös múlt, valamint Lengyelország újkori történelme. A vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk e-mailben a kiraly@ldm.hu címen, legkésőbb 2018. február 16-ig.

A jelentkezett csapatoknak a vetélkedő első fordulójában egy PPT-bemutatót kell elkészíteniük a magyar-lengyel közös múlt témakörében. A csapatoknak az alábbi témák közül egyet kell kidolgozniuk, más téma nem választható. A jelentkezett csapatoknak szakirodalom listát is küldünk e-mailben.

 

1. Két legendás dinasztia: Piastok és Árpádok. A közös leszármazottak: Bezprym, László és Kinga

2. Magyar-lengyel szentek: Kinga és Jadwiga (Hedvig)

3. Közös lovagkirályaink: Nagy Lajos és I. Ulászló (III. Władysław)

4. Báthory István lengyel királysága és magyar katonái Lengyelországban

5. Balassi Bálint kalandjai Lengyelországban

6. A Magyarországi Lengyel Légió 1848-1849

7. Lengyel menekültek Magyarországon a II. világháború alatt

8. 1956 magyar és lengyel szemmel

Fontos, hogy a PPT-bemutatók mérete nem haladhatja meg minden szöveggel és képpel együtt a 9 MB terjedelmet. A PPT fájlokat a kiraly@ldm.hu e-mail címre kérjük beküldeni legkésőbb 2018. március 4-ig.

A zsűri által legjobbnak ítélt 6 csapatot március 20-án fogjuk vendégül látni a Laczkó Dezső Múzeum épületében, ahol a vetélkedő döntőjében megmérkőzhetnek a végső helyezésekért. A döntőben a saját PPT bemutatása, valamint játékos feladatok szerepelnek az Újra szárnyal a fehér sas! című új, Lengyelország modern kori történetét bemutató kiállításban. A legjobb 6 csapatot legkésőbb március 7-ig értesítjük. Minden PPT-t beküldő csapat részesül jutalomban.

A díjak: értékes tárgyjutalmak, valamint múzeumi belépők a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyeire.

A csapatok jelentkezéskor mindenképpen írják meg választott csapatnevüket, saját neveiket, a felkészítő tanár elérhetőségeit, valamint iskolájuk nevét.

Tisztelettel kérem, hogy a felhívást a történelem szakos kollégáinak szíveskedjék eljuttatni.

 

Veszprém, 2018. február 5.

 

 

Üdvözlettel:

Király András

múzeumpedagógus

Laczkó Dezső Múzeum

tel.: +36 20 548 4031

e-mail: kiraly@ldm.hu