Jelenlegi hely

RAK-TÁR-LAT

Kiállítóhely: 

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum tanulmányi raktára

Megnyitotta kapuit a közönség előtt a múzeum raktára. A múzeumi kincsek otthonának tanulmányi raktárrá való alakítása a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával vált lehetővé. A 2010 szeptemberétől 2011. november végéig tartó építkezés keretében a raktár 710 m² területen alakult látogatóbaráttá és akadálymentesítetté. 20 000 műtárgy tárolási feltételei is jelentősen javultak.

A múzeumi gyűjtemények körülbelül 1%-a látható a kiállítások alkalmával. További 99%-uk dobozokban, polcokon és szekrényekben pihen. Többnyire muzeológusok, kutatók és restaurátorok láthatják csak azokat. A 300 000 db-ot is meghaladó gyűjteményből most 20 000-et bárki megtekinthet: vannak köztük textilek, fegyverek, néprajzi bútorok, festmények, képzőművészeti ritkaságok. A csütörtökön zajlott első próbaórán a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói vehettek kézbe I. világháborús fegyvereket.

Látogatás és programok a raktárban

A Török Ignác utcai Tanulmányi raktár kizárólag vezetéssel látogatható, előre bejelentkezett csoportokat fogadunk. Tartunk itt múzeumpedagógiai órákat iskoláknak vagy más csoportoknak.


Egyéni látogatókat nyílt napjainkon fogadunk (ezek időpontjáról a honlapunkon, hírlevelünkben és a Facebookon adunk tájékoztatást).

Csoportoknak (minimum 10 fő) bejelentkezés: muzped [kukac] ldm [pont] hu, +36 20 548 4031
Tekintettel a raktár méretére és az itt látható tárgyak mennyiségére, a teljes látogatható rész megtekintéséhez két alkalom szükséges.

Egy-egy látogatás körülbelül 1,5 órát tart, muzeológusok vezetésével. Témák:

 • Néprajzi bútorraktár és iparművészeti gyűjtemény
 • Történeti- és textilgyűjtemény

Egyéni látogatók részére: nyílt napokról hírlevelünkben küldünk tájékoztatást.
Feliratkozás hírlevélre: info [kukac] ldm [pont] hu

Tárlatvezetési díj (10 fő feletti csoportoknak):
Nyugdíjas és diák jegy: 300 Ft / fő / téma
Felnőtt jegy: 600 Ft / fő / téma

Két téma együttes befizetése és időpont lekötése esetén kedvezmény: nyugdíjas és diák jegy: 250 Ft / fő / alkalom (tehát összesen 500 Ft), felnőtt jegy: 500 Ft / fő / alkalom (összesen 1000 Ft)
(Mivel a látogatás tárlatvezetéshez kötött, az ingyenes múzeumlátogatási kedvezmények a raktárban nem alkalmazhatók. Megértésüket köszönjük.)

 

Muzeumpedagógiai foglakozás díjai: témaválasztás szerint előzetes egyeztetés alapján (400-800 Ft /fő)

Múzeumpedagógiai programok:

 • Korok, katonák, egyenruhák:
  A múzeumi foglalkozáson az 1848-49-es szabadságharc, illetve az I. és a II. világháború magyar egyenruháit és fontosabb felszerelési tárgyait ismerhetjük meg.
 • „Ruha teszi…” – Paraszti / polgári / úri viseletek Veszprém megyéből:
  XVIII-XX. századi jellemző viseleti darabjai alapján betekintést nyerhetünk a korszak társadalmi rétegeinek öltözködésmódjába.
 • Ünnepek viselete:
  A parasztság legfontosabb, az egyházi év, illetve az emberélet fordulópontjainak ünnepeihez használt viseletei.
 • Hajdanvolt kézművesség:
  A textilgyűjteményre építve, kézműves szakember vezetésével a szövés, a fonás és a hímzés régi technikái elevenednek újjá a múzeumi órán.
 • „Szecessziós értékeink”:
  Veszprém megyéből származó szecessziós stílusú, különféle anyagú műtárgyakat (Nagy Sándor festményei, kávéházi székek, ágytakarók, stb.) vesszük górcső alá.
 • Így készült hajdanán I.II – Asztalosmesterség és üvegkészítés Veszprém megyében:
  A foglalkozáson az asztalosmesterség elmúlt évszázadaiba kalauzoljuk el a látogatót bútorraktárunk legértékesebb XVIII-XX. századi darabjai között. Üvegkészítés foglalkozáson pedig üvegkészítési technikákkal ismerkedhetnek valamint a látványraktárban tanulmányozhatják is az üvegből készült legszebb műtárgyakat.
 • „Fegyverek nyelvén”:
  A janicsárok puskáitól a szovjet korszakban használt fegyverekig terjed a múzeum hadtörténeti gyűjteményének változatos anyaga.
 • Egyéb programok:
  A Tanulmányi raktár közművelődési programjai 2012 szeptemberétől indulnak be. Néhány cím a kínálatból:
  Mesélő tárgyak – a hónap műtárgya, Topmodell – divattörténet kezdetektől napjainkig, Alkotók és alkotások – előadássorozat, Anyagok és technológiák – műtárgyvédelmi és műtárgykezelési előadássorozat.