Jelenlegi hely

Chagall A színek költészete

Látogatható: 
2018. február 16. - 2018. április 29.
Kiállítóhely: 

A színek költészete

Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban

2018. február 16. péntek 16:30

Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém Erzsébet sétány 1.

A Laczkó Dezső Múzeum 2018 februárjában nyitja legújabb, képzőművészeti kiállítását, mely a sokszínű és álomszerű képeiről ismert Marc Chagall alkotásaiból válogat. A vendégeket köszönti S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Thomas Emmerling, műgyűjtő. A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész. 

Február 16-tól április 29-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása, amely a 20. század egyik legsikeresebb művésze, Marc Chagall (1887-1985) több mint 150 alkotását mutatja be. Chagall álomszerű képein keresztül egy olyan képzeletbeli világ tárul elénk, ami dacol a természet törvényeivel. Nem csoda, hiszen a valóság szó szerinti ábrázolását nem pusztán unalmasnak, hanem egyenesen idegesítőnek találta. Ezért művein merész színeket használt és naiv stílusban ábrázolta a figurákat. Sajátosan költői festésmódot alakított ki, ami sokat merít orosz és zsidó örökségének kincseiből.

Bár a csaknem 80 évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és dominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett. Kerülte a teljes absztrakciót, de a színek kifejezőerejét igyekezett a legjobban kihasználni. Nem csak tekintélyes mennyiségű, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek egész sorát is.

Az 1940-es évektől kezdve, korlátozott számban, több litográfia sorozata is megjelent. A színekkel való kísérletezéshez páratlan lehetőséget biztosító sokszorosított grafikák között a Bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.

Sipos Anna

Művészettörténész

Laczkó Dezső Múzeum

 

A színek költészete

Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban

2018. február 16. – 2018. április 29.

hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

Belépőjegyárak:

Felnőtt 1500 Ft

Diák, Nyugdíjas 900 Ft

(diák és nyugdíjas igazolvánnyal érvényes)

A tárlatra a Laczkó Dezső Múzeum egyéb kedvezményei nem vehetők igénybe!

A tárlat anyaga Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona.