Jelenlegi hely

Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból

Látogatható: 
2016. november 03. - 2017. szeptember 10.
Kiállítóhely: 

ÉTEL/ÉLET – ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból

 

A Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Tudomány Napja alkalmából új időszaki kiállítást nyit, ÉTEL/ÉLET – ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból címmel. A kiállításon köszöntőt mond Neubauer Sándorné a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke, a kiállítást megnyitja Vinkó József újságíró, a Magyar Konyha főszerkesztője. A kiállítás kurátorai, Csirke Orsolya régész és Törő Balázs néprajzkutató.

 

A címben szereplő színes anagramma visszatükrözi a kiállítás vezérgondolatában rejlő sokszínűséget. A gasztronómia hívogató dzsungel, amelyben váratlan és izgalmas élmények érhetik az utazót, vagy egy összetett játék, ahol az egymásra épülő szinteket számos tapasztalattal gazdagodva teljesít a felfedező. Egyeseknek kaland, másoknak hivatás - lehet könnyed, de lehet elegáns párbaj. Mindenkit érint, mindenkit megérint, minden nap az utunkba akad.

A kiállítás ennek a szerteágazó témának a kapcsán teret tud adni minden gyűjteményi területnek a megjelenésre, bemutatkozásra. Nem résztémákra és nem korszakra fókuszalunk, hanem egy fotómontázs hatására törekszünk. Ezt az érzést erősíti a tér, amelyet elfoglalunk. A két terem nem kapcsolódik szervesen egymáshoz, ezért mindenképpen két gondolatra volt szükség, amelyekhez az adott térben a bemutatott műtárgyak kapcsolódni tudnak. Az egyik teremben az étel került a középpontba. Itt az alapanyagoktól a tartósítási módszereken át a klasszikus feldolgozás területéig, a főzésig vezet a látogatói útvonal, korszakok ötvözésével. A terem galériarészén a téli ünnepkörhöz, karácsonytól húsvétig tartó időszak jeles események kerülnek a középpontba. Az ide kapcsolódó, étkezéssel, étellel összefüggő tárgyak részben a profán, részben a szentség oldaláról mutatkoznak be. A másik teremben az élet, azaz az evés, az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppennünk. Szó szerint, mert a bemutatott enteriőrök között csak sejtelmes folyosó vezet körbe, egyfajta időalagútként. Itt már tetten érhető egyfajta kronológia, ugyanakkor a szöveges ismertetők inkább az étkezési kultúra egyes szegmenseit emeli ki, például: asztali etikett, az étkezés rendje, az asztalnemű, túlzott fogyasztás, az étkezés és művészet.

A téma lehetőséget ad arra, hogy még be nem mutatott tárgyak is reflektorfénybe kerüljenek - akár mert a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe, akár, mert mindeddig mostohagyerekként a polcon rekedtek. A kiállításon jelen vannak az egyediek és a sorozattermékek, a mívesek és a házi készítésűek, a státuszszimbólumok és a mindenki által elérhetőek.

Csirke Orsolya

régész

ÉTEL/ÉLET – ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból

kiállítás

Megnyitó: 2016. november 3., csütörtök 16.30 óra

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítás megtekinthető 2017. augusztus 20-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

A kiállítás kurátorai: Csirke Orsolya régész, Törő Balázs néprajzkutató