Jelenlegi hely

"Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában" kiállítás

Látogatható: 
2017. április 03. - 2017. április 30.
Kiállítóhely: 

Időszaki, vándorkiállítás költözött a Laczkó Dezső Múzeum aulájába

"Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában" kiállítás
2017.

Múzeumunk időszaki kiállítások keretében évről-évre megjelenít egy-egy szeletet a Magas-Bakony élővilágából. Ezek a bemutatók néhány hónapig látogathatók állandó kiállításunk „SarokGaléria” nevű részében. Eddigi kutatási eredményeink és időszaki kiállításaink eredményeként egy vándoroltatható kiállítással szeretnénk felkelteni a környék lakóinak figyelmét szűkebb környezetük változatos élővilágára.
Zirc Magyarország legmagasabban fekvő városa és egyben járási központ. A Magas-Bakonyban elfoglalt központi szerepére utalva gyakran emlegetik a Bakony fővárosaként is. Zirc város élővilága jó keresztmetszetet ad a Magas-Bakonyban fellelhető természeti értékekről, így a Bakony ezen területeinek élővilágába is bepillantást nyújt.

A térkép a három fő természeti területet (Arborétum, Pintér-hegy, Cuha-völgy), valamint a pontszerű védendő természeti területeket szemlélteti.

A Pintér-hegy természeti értékei
A Pintér-hegy Zirc település lakóövezete mellett, annak közvetlen ölelésében (Erdőalja városrész) található, így nemcsak a turistáknak, de a helyi lakosságnak is kiváló kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosít. Az erdei tanösvény öt kilo-méteres útja a Bakony geológiáját, növényvilágát, állatvilágát, az erdőt alkotó fák gazdasági és ökológiai szerepét ismerteti.
A Pintér-hegyen 128 védett és ritka fajt találtunk. Ezek közül 107 áll védelem alatt, melyek megoszlása a főbb rendszertani csoportok között a következő: 1 gomba-, 8 növény-, 64 gerinces- és 34 gerinctelen állatfaj.

A Cuha-völgy természeti értékei
A Magas-Bakony turisztikailag kiemelt jelentőséggel bíró turistaútja és vasútvonala a Cuha- patak szurdokvölgyében halad. Gyalogosan is nagy élmény végigmenni rajta, de akkor sem csalódunk, ha a kényelmesebb vonatozást választjuk, ugyanis a Zirc és Bakonyszentlászló-Vinye közötti vasútvonal három alagútja és a mesés erdők, a csobogó patak látványa szintén felejthetetlen.
Cuha-patak
A patak 81 kilométeres útja végén csatlakozik a Dunába. Általában csekély vízmennyiséget szállít, de hóolvadáskor és nagy záporoknál a két métert meghaladó vízszintemelkedés is előfordul.

Angolpark a városban – Zirci Ciszterci Arborétum
Az arborétum zöld foltja kis szigetként emelkedik ki az őt körbeölelő kultúrtájból. A széljárástól védett medencében gazdag a cserje- és az aljnövényzet, amely az itt kanyargó Cuha-patakkal karöltve kellemes, párás élőhelyet biztosít számos élőlény részére.
Mindenkori történelme szorosan összefonódik a ciszterek zirci tevékenységével. Habár egy ember alkotta mesterséges kert, a környékbeli üde lomb-erdők növény- és állatfajai menedéket, otthont találnak a természetes élőhelyükhöz hasonló életfeltételeket teremtő 20 hektáros parkban, ahol a fás szárú növények száma már megközelíti a 600-at.

"Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában" kiállítás
A kiállítás megtekinthető
 2017. 02. 01 – 28. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Állandó kiállítás (8420 Zirc, Rákóczi tér 1.)
 2017. márciusában: Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola (8440 Herend, Kossuth L. u. 146.)
 2017. 04. 03 – 30. Laczkó Dezső Múzeum (8200 Veszprém Erzsébet sétány 1.)

 

A kiállítást rendezte
Magyar Természettudományi Múzeum
Bakonyi Természettudományi Múzeuma
Szöveg
Sinigla Mónika
Fotók
Barta Zoltán, Fellenbech Brigitta, Kutasi Csaba, Mészáros József, Sinigla Mónika, Szombathelyi Ervin