Jelenlegi hely

Törékeny Csodák - Kremmer Dezső tojásfaragó kamarakiállítása

Látogatható: 
2017. április 06. - 2017. június 14.
Kiállítóhely: 

Törékeny Csodák

Kremmer Dezső tojásfaragó kamarakiállítása

a Laczkó Dezső Múzeumban

2017. április 6. 16.30 óra

Laczkó Dezső Múzeum

 

2017. április 6-án, csütörtökön 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban, Kremmer Dezső tojásfaragó alkotásaiból nyílik kamara kiállítás. A rendezvényen köszöntő beszédet mond S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A kiállítást megnyitja Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, közreműködnek a Padányi Katolikus Iskola növendékei.

 

„Ha egy valaki megnézi, és azt mondja, hogy tetszik, akkor már jó, akkor már megérte. Ha már ketten mondják arra a munkámra, hogy szép, akkor már boldog vagyok!” (Kremmer Dezső)

Kremmer Dezső tojásfaragó a Szlovákia Bény településen él és alkot. Egészségének megromlása következtében vált rokkant nyugdíjassá. A korábbi dolgos hétköznapok után a hirtelen jött szabadidő hatékony kihasználására kezdett el elfoglaltságot keresni magának, így fordult a tojásfaragás felé. A tojásfaragó tevékenységben a megváltozott munka képességét is aktívan ki tudta használni, előnyére formálni. Az egyedülálló technikát saját maga fejlesztette ki, az egyszerű mintáktól eljutott a csipkeszerű törékeny csodákig. Az alkotó nem tartja magát művésznek, inkább tojásfaragó, vagy, ahogy magáról mondja: „a tojások szerelmese”.

A különböző tojások jó alapanyagul szolgálnak a dísztárgyainak, „tojás kisplasztikáinak”. Fantáziája, kreativitása határtalanságát bizonyítja, hogy a mintákat ritkán rajzolja meg előre. Általában a faragás folyamata közben alakítja ki a mintákat. Sosem készül két egyforma darab, minden csoda egyedi. A modern vonalvezetésű faragott tojásokat az utóbbi időben Swarovski kristályokkal, aranyozással is díszíti. A gyűjtemény darabjainak alapanyaga kacsa-, liba- és a tyúktojások mellett megtalálható a fürj, strucc és emu tojás is. Számos kiállítása volt már Szlovákiában és Magyarországon is. A kiállításon közel 200 alkotás „Törékeny Csoda” tekinthető meg.

Lipéczné Karsai Henrietta

néprajzos muzeológus

 

Törékeny Csodák

Megnyitó: 2017. április 6., csütörtök 16.30 órakor

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítás megtekinthető 2017. június 25-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig