Jelenlegi hely

„Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918

Látogatható: 
2018. március 19. - 2018. augusztus 05.
Kiállítóhely: 

„Újra szárnyal a Fehér Sas!”

Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918 - kiállításmegnyitó

 Otwarcie wystawy "Biały orzeł znowu wzbił się!" - walka o niepodległą Polskę w latach 1795 - 1918.

Az önálló Lengyelország megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállítással emlékezik meg. A kétszintes kiállítótérben két téma kerül bemutatásra, melyek szerves egységként ismertetik a lengyel történelem függetlenségi harcokkal átszőtt időszakát. Az alsó szinten az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállítás kap helyet, míg a galérián kiegészítő kiállítási egységként Józef Piłsudski életútja elevenedik meg.

A Lengyel–Litván Unió („a Két Nemzet Köztársasága”) a XVIII. században Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb állama volt. A hatalmas területi kiterjedésű országot belülről a főúri oligarchák harca, kívülről az Orosz Birodalom és a Porosz Királyság egyre növekvő hatalmi pozíciója fenyegette. Az európai nagyhatalmak háromszor is felosztották egymás között az országot (1772,1793,1795). Az utolsó ilyen diplomáciai aktus után Lengyelország eltűnt a térképről. Az ország függetlenségének kivívását hosszú küzdelmek előzték meg idegen államok (Franciaország, Oroszország) fennhatósága alatt. A kiállítás azokra az eseményekre, körülményekre reflektál melyeknek eredményeként az önálló lengyel nemzetállam létrejött.

A kiállítás legexkluzívabb darabja, Tarnówból (Muzeum Okręgowe w Tarnowie) érkezett Bem József relikvia. A magyar és lengyel történelem egyaránt mélyen tisztelt alakjának „Bem apónak”, csonttöredéke és hajszálai kerülnek bemutatásra, a kiállítótérben központi helyet elfoglalva. A kiállítási tárgyak közül kiemelkedő egy szelence, melynek fedele Józef Poniatowski halálát ábrázolja. Ő volt a Napóleon Bonaparte által 1807-ben alapított Varsói Hercegség hadügyminisztere. Impozáns darab az 1848–1849 forradalom és szabadságharc időszakában alakult lengyel légió zászlajának csúcsdísze is, melyen azon csaták helyszínei olvashatóak, ahol lengyel önkéntes katonák harcoltak. Reviczky Károly varsói követnek az 1775-ben elnyert máltai lovagkeresztje is megjelenik a kiállításban. II. Poniatowski Szaniszló Ágost lengyel uralkodó (1764–1795) által, valamint a megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot. Bemutatásra kerülnek továbbá 18-19. századi szablyák, melyek között olyan típus is megtalálható, amivel harcolhattak a lengyelek nemzeti szabadságuk kivívása érdekében.

A kiállítás látványtervét, Csiszér Tamás nemzetközi hírű veszprémi származású designer, a Csiszér Design tulajdonosa készítette. A tervek gyakorlati kivitelezését, a kiállítás építését az OOK-Press Nyomda munkatársai valósították meg.

A kiállítás pályázik Az Év kiállítása 2018 címre.

 

Fogl Krisztián Sándor

történész LDM

Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért (1795—1918)

2018. március 19. – 2018. augusztus 5.

hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

 

 

A Magyar - Lengyel Barátság Hetének ünnepélyes megnyitója
Az „Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918 című kiállítás megnyitója

Köszöntőt mond Porga Gyula Veszprém város polgármestere.
Lengyelország az első világháborút követően, 1918-ban, 123 év után nyerte vissza államiságát. Az esemény 100 éves évfordulója alkalmából nyílik kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.
A megtekinthető tárgyak a Lengyel függetlenség kivívásának jeles eseményeit, személyeit ábrázolják, képviselik. A megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, zászlócsúcs dísz, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot. A tablószövegek sokoldalú ismeretanyaga, valamint a kiállítás újszerű látványelemei mind Lengyelország újkori történelemének mélyebb megismerését szolgálják.
Az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállításhoz kapcsolódóan Lengyelország történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja, Józef Piłsudski lengyel és európai államférfi egyedülálló életútja is bemutatásra kerül.
A kiállítás március 19. és augusztus 5. között látogatható.