Jelenlegi hely

VÁLTOZATLAN VÁLTOZÓ - Veszeli Lajos festőművész kiállítása

Látogatható: 
2018. május 10. - 2018. szeptember 30.
Kiállítóhely: 

VÁLTOZATLAN VÁLTOZÓ - Veszeli Lajos festőművész kiállítása

 

VÁLTOZATLAN VÁLTOZÓ címmel Veszeli Lajos festőművész kiállítása nyílik a Laczkó Dezső múzeumban, 2018. május 10-én, 18.00 órakor.

A tárlat Veszeli Lajos munkásságának javából merít, érdekes műfaji változatossággal mutatja be a kísérletező kedvű, kihívásokat vállaló művész alkotásait. A szellemi és műfaji sokszínűség ellenére a Balaton és a természet – „a táj lelke” a főszereplő a bemutatásra kerülő képek többségén.

A művész Európa legkülönlegesebb édesvizű tava mellett él, műterme a mandulafákkal körülvett domboldalon van. Így vall egy írásában: „   Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek, az lettem, a Balaton, a tó rabja. De hagyom magam megadóan, mert itt élek a tó ölelésében majd’ fél évszázada…” Számára meghatározó élmény a tó ezer arca, örök sugárzása, változásaiban a roppant állandóság.

Veszeli Lajos műveiből álló kiállítás több év és a közelmúlt alkotásaiból való válogatás. Találkozhatunk kedvenc alakjának (Don Quijote) néhány változatával. Szakrális szellemiségű festmények, síkplasztikák – a téma különlegessége miatt egy külön blokkban – bemutatásra kerülnek a múzeum mostani tárlatán.

A művész eddigi munkássága során jelentős galériákban állított ki, belföldön és külföldön egyaránt. (Budapest, Badacsony Egry Múzeum, Veszprém Érseki Palota, Tihany Bencés Apátság Galéria) A hazai tárlatok mellett sikerrel mutatkozott be Angliában, Görögországban, Németországban, Kuwaitban, Ausztriában, legutóbb Helsinkiben.

A kiállított művek közt országos tárlatokon díjazott alkotások is szerepelnek, melyeket magánszemélyek és közgyűjtemények bocsájtottak rendelkezésre a kiállítás idejére.

Veszeli Lajos 2011-ben „Balaton-díj”-at kapott munkássága elismeréséül. „Veszprém Megye Érdemrendje” kitüntetés tulajdonosa, továbbá 2012-ben a közönség szavazati alapján elnyerte Veszprém megye Prima-díját. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével ismerték el munkásságát.

 

 

Veszeli Lajos kiállítása 2018. szeptember 30-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Kedd-vasárnap 10.00 - 18.00, szünnap: hétfő