Jelenlegi hely

Laczkó Dezső Múzeum

Megyei múzeumként Veszprém megyéről szólunk a világnak és a világról szólunk a Veszprém megyeieknek. Történeteket, életeket mesélünk el a múltból, a jelenből és a jövőről: hiszen „historia est magistra vitae”. A megyében legjelentősebb és legrégebben alapított múzeum első leletei 1903-ban kerültek a gyűjteménybe, az Erzsébet liget hűs fái közt megbúvó épület falai közt pedig 1925-től várjuk a látogatókat. A múzeum 330 000 darabból álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét valamint igen jelentős a numizmatikai gyűjtemény is.

Szellem... a tárgyban... a helyben... a képben állandó kiállításunkban Veszprém megye kulturális örökségét jelenítjük meg. A tárlatban időben és térben utazva járjuk körbe a megyét, az őskortól napjainkig, az avaroktól nagyszüleinkig. Legrégebbi régészeti leleteink a Kr.e. V. évezredből származnak!

Látványkönyvtár és TudásTárunk ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII–XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek otthona, modernkori vetítőin pedig Veszprém megyéről készült archív és mai filmfelvételek forognak.

Időszaki kiállításaink helyt adnak művészeti, néprajzi, régészeti, kortárs, irodalmi vagy akár sporttörténeti tárlatoknak. Aktuális programokról a Kiállítások és az Rendezvények menüpontban tájékozódhat.

 

TudásTerünk múzeumpedagógiai programok központja. Kiskorú látogatóink körében népszerű múzeumpedagógiai óráink kapcsolódnak kiállításainkhoz, iskolai tananyaghoz, valamint a Bakonyi Házhoz. 2010 őszén nyílt, legújabb technikával felszerelt európai szintű oktató- és foglalkoztató termünk kézzelfoghatóvá teszi a tankönyveket, teret ad alkotásra és régészeti gyakorlatokra egyaránt.

A királynék városában, a múzeum szecessziós épületében gazdag kulturális kínálat várja a látogatókat. Érkezzen gyalog, kerékpáron, vonattal, vagy autóbusszal, jöjjön családdal, barátokkal, vagy egyénileg, biztosan talál állandó és időszakos kiállításaink, rendezvényeink vagy kiadványaink között értékeset, ízlésének, érdeklődésének megfelelőt!

Titkárság, muzeológusok, adattár, fotótár:
8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
8210 Veszprém, Pf. 1032
Telefon: (88) 564-310, (88) 789-791, fax: (88) 564-321

Kiállítások:
8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Telefon: (20) 548-5714, (88) 788-191, fax: (88) 426-081
GPS: N47.090463, E17.909007

Nyitva tartás: 

A kiállítóhely 2019-ben felújítási munkálatok miatt zárva tart!
kedd-vasárnap 10.00 - 18.00
szünnap: hétfő

Múzeumpedagógiai és felnőtt látogatói csoportok fogadása előzetes bejelentkezést követően: hétfő - péntek: 8.00 - 16.00 óráig.

Információ, bejelentkezés: info@ldm.hu Tel./fax: +36 20 548-5714

Szolgáltatások

  • Kutatóhelyi szolgálat
  • Projekt tanácsadás
  • Település és múzeum marketing
  • Ruhatár 
  • Információs pult
  • Pénztár 
  • Múzeumi bolt

A kiállítóhely aktuális állandó kiállításai

Szellem a tárgyban..., a helyben..., a képben

Mi a múzeum? Sokat vitatott probléma, hogy a múzeum olyan „emlékezet hely”, ahova a tárgyak azért kerülnek, hogy ott mint emlékeket raktározhassuk őket, magyarán: hogy többé ne kelljen emlékezni rájuk.

Látványkönyvtár és tudástár

A Látványkönyvtár 2019-től nem látogatható, a Laczkó Dezső Múzeum felújítási munkálatai miatt. A Látványkönyvtárnak otthont adó terem konferenciateremmé alakul át.

A Laczkó Dezső Múzeum Műemléki Könyvtára, a Megyei Múzeumi Igazgatóság új állandó kiállítása. A tudástár polcain ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII–XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek sorakoznak. A TérképGép a múzeum archív fotói segítségével a múlt térbeli újraalkotására vállalkozik.