Jelenlegi hely

Német nemzetiségi kultúra Veszprém megyében

Korcsoport: 
óvoda
alsó tagozat
felső tagozat
középiskola
Típus: 
Témanap
Időtartam: 
3 X 45 perc
Témakör: 
helytörténet
hon- és népismeret
nemzetiségi kultúra
néprajz
történelem
Ár: 
600 Ft/fő
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 
egész évben

Sokszor emlegetjük a környezetünkben élő „svábokat”, elsősorban legendás szorgalmukat, tiszta házaikat és udvaraikat dicsérve, vagy túlzott takarékosságukat kárhoztatva. De vajon tudjuk-e, hogy kik a „svábok”, miért hívják őket így, mióta élnek a Dunántúlon, mely falvakat szállták meg Veszprém megyében, és mi jellemzi sajátos kultúrájukat? Múzeumi foglalkozásunk e kérdésekre is választ ad.

Veszprém megye nemzetiségi képe igen színes. A magyarok mellett a 18. században jelenik meg a német és szlovák nyelvterületről betelepített parasztság, amely elsősorban a Bakony ún. telepes falvaiban lel új otthonra. Múzeumi témanapjaink keretében az itt élő németek tárgyi és szellemi kultúráját dolgozzuk fel, elsősorban a múzeumban őrzött gyűjteményi tárgyakra építve.

A témanapok 3 különböző tematika szerint épülnek fel.

1. Német nemzetiség Veszprém megyében.
Általános történeti ismeretek digitális kvíz és interaktív vetített előadás keretében. Együtt élő nemzetiségek a tárgyak tükrében: játékos ismerkedés múzeumi műtárgyak és digitális feladatok segítségével. Választható modul: A.) a német öröklési rendszer, a német telepes mentalitás feldolgozása interaktív módon. B.) A kitelepítés eseményeinek feldolgozása műtárgyak és drámapedagógiai módszerek segítségével. Helyszín: a múzeum TudásTér oktatóterme.

2. Veszprém megyei német népszokások.
Játékos ismerkedés az emberélet fordulóinak (születés, lakodalom, halál) és a kalendáris ünnepek (karácsony, farsang, húsvét) helyi német nemzetiségi tárgyaival és archív képeivel csoportmunkában. A kalendáris ünnepek német terminológiájának megtanulása / gyakorlása kalendárium-játék formájában. Helyszín: a múzeum TudásTér oktatóterme

3. A német nemzetiségi falvak tárgyi kultúrája Veszprém megyében.
Ismerkedés a gyűjtemény bútor- és textilanyagával. A lakáskultúra és viselet általános Veszprém megyei és specifikusan német nemzetiségi jellemzői. A témanap helyszíne a múzeum tanulmányi raktára.