Jelenlegi hely

Német nemzetiségi kultúra Veszprém megyében

Korcsoport: 
alsó tagozat
felső tagozat
középiskola
Típus: 
Témanap
Időtartam: 
2 X 45 perc
Témakör: 
helytörténet
hon- és népismeret
nemzetiségi kultúra
néprajz
történelem
Ár: 
500 Ft/fő
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 
egész évben

Sokszor emlegetjük a környezetünkben élő „svábokat”, elsősorban legendás szorgalmukat, tiszta házaikat és udvaraikat dicsérve, vagy túlzott takarékosságukat kárhoztatva. De vajon tudjuk-e, hogy kik a „svábok”, miért hívják őket így, mióta élnek a Dunántúlon, mely falvakat szállták meg Veszprém megyében, és mi jellemzi sajátos kultúrájukat? Múzeumi foglalkozásunk e kérdésekre is választ ad.
Veszprém megye nemzetiségi képe igen színes. A magyarok mellett a 18. században jelenik meg a német és szlovák nyelvterületről betelepített parasztság, amely elsősorban a Bakony ún. telepes falvaiban lel új otthonra. Múzeumi foglalkozásaink keretében az itt élő németek tárgyi és szellemi kultúráját dolgozzuk fel, elsősorban a múzeumban őrzött gyűjteményi tárgyakra építve.
Veszprém megyei német népszokások.
A foglalkozás során a diákok játékos formában ismerkedhetnek meg az emberélet fordulóinak (születés, lakodalom, halál) és a kalendáris ünnepek (karácsony, farsang, húsvét) Veszprém megyei német nemzetiségi szokásaival, tárgyaival és archív fényképeivel.