Jelenlegi hely

A bakonyi dinoszauruszok nyomában

2014. szep. 29. hétfő
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

2014. szeptember 29-én, hétfőn 16.30-kor a Veszprémi Múzeumegylet szervezésében Ősi Attila geológus, paleontológus tart előadást a Laczkó Dezső Múzeumban „15 éve a bakonyi dinoszauruszok nyomában: a legújabb kutatási eredmények” címmel.

A 2000-ben felfedezett, és azóta rendszeresen kutatott késő-kréta korú iharkúti (Bakony) kontinentális gerinces lelőhely az első a mai Magyarország területén, ahonnan szisztematikus ásatások révén egy gazdag, mezozoos gerinces faunát ismertünk meg. Mára számos csontváz és több ezer izolált csontlelet került elő, melyek több mint 30 különböző gerinces fajt reprezentálnak a halaktól a pteroszauruszokon át egészen madarakig.

A nemzetközi szinten is jelentős bakonyi gerinces lelőhely egyik különlegessége, hogy néhány millió évvel idősebb a többi, késő-kréta korú európai kontinentális gerinces lelőhelynél, így olyan időintervallumot képvisel, mely a szárazföldi gerincesek szempontjából Európában eddig jószerivel ismeretlen volt. A lelőhelyről előkerült csontanyag tehát mérhetetlenül fontos a kréta ősállatföldrajzi kapcsolatok tisztázása végett.

A 45 perces előadás az iharkúti lelőhely felfedezésének történetét, az előkerült leleteket és a legújabb, ide kapcsolódó tudományos eredményeket mutatja be.