Jelenlegi hely

A Veszprém városi Császári és Királyi Tartalékkórház története

2015. már. 10. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum 2014/2015-ös Múzeumi Szabadegyetemének hetedik előadása 2015. március 10-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az aktuális előadás témája: A Veszprém városi Császári és Királyi Tartalékkórház
Előadó: Jakusch Gabriella osztályvezető, Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A katonai ünnepek, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében általánosan elfogadottak voltak, a körülmények sajátosságaihoz alkalmazkodva, de jelentős helyet tudtak magukénak a hadsereg életében. Ezeket az ünnepeket gyakran összekapcsolták olyan hátországi eseményekkel, amelyeket már a háború hatásai hívtak életre.

Ilyenek voltak a hátországban létrehozott, de alapvetően katonai létesítmények körébe tartozó szervezetek, épületek és egyéb ezzel összefüggő létesítmények avatási ünnepségei. A hadikórházakat az arcvonalakból visszaszállított közepesen vagy erősen sérült katonák ápolására és rehabilitációjára hozták létre.

Ilyen kórház volt a pozsonyi V. hadtest alárendeltségébe tartozó, amúgy veszprémi illetőségű m. kir. 31. honvéd gyalogezred bázisán létrehozott Veszprém városi Cs. és Kir. Tartalékkórház, amelynek avatóünnepsége 1916. június 4-én zajlott. Az előadás a  veszprémi tartalékkórház történetét mutatja be.