Jelenlegi hely

Épületek a történelemben, történelem az épületekben

2015. már. 31. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

2015. március 31-én, kedden 16.30-kor a Veszprémi Múzeumegylet szervezésében Balassa János építészmérnök tart előadást a Laczkó Dezső Múzeumban „Épületek a történelemben, történelem az épületekben” címmel.

Balassa János diplomáját az Ybl Miklós Főiskolán szerezte 1981-ben. Ez után, tíz éven keresztül szellemi szabadfoglalkozású grafikusként tevékenykedett. Ugyanebben az időszakban a Katalizátor Iroda szamizdat kiadó tagjaként illegális kiadványok szerkesztésével, nyomtatásával és terjesztésével foglalkozott. A rendszerváltás idején kiadói és nyomdai vállalkozást alapított, amely az ezredfordulóig működött. Azóta, napjainkig örökségvédelmi tevékenységet folytat. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megbízásából értékvédelmi inventarizációs munkát végzett a főváros I., II., VI., VIII. és XI. kerületében. Ugyanakkor, édesapjával, Balassa Lászlóval közösen Veszprém, Balatonalmádi és Badacsony értékkataszteri munkáit végezte. 2007 óta a Budapest Hegyvidéki Önkormányzat állandó megbízásából a XII. kerület épített örökségének feltérképezésével foglalkozik, az építészeti értékek védési és revíziós dokumentációit készíti. Húsz éve családjával Biatorbágyon él. A Biatorbágyi Értéktár Bizottság tagjaként itt is a helyi örökségvédelmi problémákkal foglalkozik.
    
Előadásában az épületek keletkezésének körülményein, illetve az egyes épületek sorsán keresztül történelmi összefüggéseket keres, és eddigi tapasztalatait könnyed, mesélős formában szeretné megosztani a hallgatósággal.