Jelenlegi hely

Estézés a Bakonyi Házban - házitészta-készítő műhelysorozat -

2019. nov. 8. péntek
17:00 - 19:00
Helyszín: 
Bakonyi Ház, Veszprém Erzsébet sétány 3.

 

Estézés a Bakonyi Házban

- házitészta-készítő műhelysorozat -

Bakonyi Ház, Veszprém Erzsébet sétány 3.          

  

Időpont:

2019. november 08. 17:00 - 19:00 tarhonya

         

A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, Estézés a Bakonyi Házban címmel műhelysorozatra várja az érdeklődőket 2019 őszén. Péntek esténként a Bakonyi Ház megtelik élettel, a Lipéczné Karsai Henriett vezetésével bemutatjuk, átadjuk a házi tészták (csiga/lúdgége, metélt, eperlevél/kiskocka és tarhonya) készítésének fortélyait, valamint tésztaétel kóstolóval is várjuk az érdeklődőket. A műhelysorozat alkalmai összefüggnek, de lehetőség van egy-egy alkalomra is becsatlakozni. A program regisztrációhoz kötött, kérjük, adott hét szerda 16 óráig a kiraly.andras@ldm.hu címen regisztráljanak.

2, 4, 6, 8, 10 tojásos házi tészta

Minden háziasszony és szakács ismeri ezeket a kifejezéseket. A különbség nemcsak a hozzáadott tojások mennyiségében, hanem a tészta minőségében és tápértékében is van. Az üzletek is több száz féle tésztát kínálnak a vásárlóknak. Nagyon híres az olasz konyha a megszámlálhatatlan tésztájáról. Ettől kevéssé marad el a magyar népi konyha. Tájegységenként eltérő névvel, azonban hasonló méretű, alakú, felhasználású házi tésztát készítenek, ami mindig 10 tojásos, ha elegendő tojás áll rendelkezésre.

A házi vagy gyúrt tészta az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabban elkészíthető ételfajta. Az otthon, kézzel gyúrt változat sem túl eszközigényes és bonyolult feladat. Némi gyakorlat után saját készítésű tésztával készíthetjük el a kedvenc recepteket a vendégeink és családunk számára.

A kívánt alakúra, méretűre darabolt, formált, majd kiszárított tésztát száraz, hűvös helyen egy vászonzsákban vagy egy nagyobb befőttesüvegben akár hónapokig is tárolhatjuk.

 

 

Lipéczné Karsai Henriett

néprajzos muzeológus LDM

 

Időpontok:

2019. október 04. 17:00 - 19:00 lúdgége és csigatészta

2019. október 18. 17:00 - 19:00 cérnametélt, széles metélt

2019. október 25. 17:00 - 19:00 eperlevél és kiskocka

2019. november 08. 17:00 - 19:00 tarhonya

 

Belépő: 800/400 Forint

 

Regisztráció: kiraly.andras@ldm.hu (alkalmanként, adott hét szerda 16 óráig)

 

 

 

További információ:

Hajdu Franciska

kulturális menedzser

Laczkó Dezső Múzeum

8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

+36 20 548 63 25

e-mail: hajdu.franciska@ldm.hu

www.ldm.hu