Jelenlegi hely

Hadikitüntetések a Nagy Háborúban - Múzeumi Szabadegyetem

2015. jan. 13. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum 2014/2015-ös Múzeumi Szabadegyetemének ötödik előadása 2015. január 13-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az aktuális előadás témája: Osztrák–magyar hadikitüntetések az első világháborúban - a rendek
Előadó: Pandula Attila egyetemi docens, ELTE Történelem Segédtudományai Tanszék

Az előadás áttekinti az első világháború időszakában az Osztrák-Magyar Monarchia rendjeleinek (Aranygyapjas Rend, Mária Terézia Katonai Rend, Magyar királyi Szent István Rend, Osztrák császári Lipót Rend, Osztrák császári Vaskorona Rend, Osztrák császári Ferenc József Rend) történetét.

Mindezek keretében kitér ennek a (feudális korszakban keletkezett) elismerési szisztémának egy modern világháborúban való érvényesülésére és a korszakban bekövetkezett változásokra. Emellett elemzi az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly király az elismerési rendszer egészét érintő reformtörekvéseit. Ezek egyrészt – I. Ferenc József időszakával ellentétben – a rendjel szisztéma esetében is a dualista jelleg erősítését szolgálták, másrészt viszont – a korabeli társadalmi igényeknek megfelelően – az addigi elismerési rendszer további, erőteljesebb differenciálását jelentették. Ezek a törekvések egyébként az 1918-as összeomlás miatt csak kisebb részt valósultak meg.

Az előadás foglalkozik a korabeli adományozási gyakorlattal, annak elsősorban magyar vonatkozásaival. Pandula Attila elsősorban bécsi Hadi Levéltári kutatásai alapján ismertet egyes haditényeket, s azok elismerését, valamint bemutat olyan eseteket is, amikor – megfelelő érdemek elismeréseként – polgári személyek is kaptak „hadi változatban” érdemrendeket. A Lipót, a Vaskorona és a Ferenc József Rendek esetében természetesen ezen ordók „hadi” változataival is foglalkozik.

Az előadást rendkívül gazdag képanyag egészíti ki. A fényképeken tanulmányozhatók a legfontosabb darabok, változatok, okmányok, és különösen a korabeli viselési gyakorlat – a főhercegektől a legalsó szintet jelentő tisztekig.

Pandula Attila a témát a lehető legkorszerűbb társadalomtörténeti keretbe foglalva tárja a hallgatóság elé, és természetesen előtérbe helyezi a magyar vonatkozásokat.