Jelenlegi hely

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018

2017. nov. 14. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018

 

„A megcsinálás ördöge, az abszolútnak és öröknek ördöge lakik bennem.”

Kondor Béla grafikai hagyatéka a Laczkó Dezső Múzeumban

 

A Múzeumi Szabadegyetem novemberi előadására 2017. november 14-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás Kondor Béla grafikai hagyatékával foglalkozik. A téma Sipos Anna, művészettörténész előadásában kerül bemutatásra.

Kondor Béla 1972. december 12-én Budapesten, Bécsi utcai műtermében hunyt el, ahol közel másfél ezer mű, köztük festmény, grafika, rajz, fotó és verskézirat maradt utána. Művészi hagyatékát 1974-ben a Kulturális Minisztérium vásárolta meg, első sorban a Magyar Nemzeti Galéria számára, de a rendkívül gazdag anyagból négy vidéki múzeum is részesült: Veszprémben, Székesfehérváron, Miskolcon és Szentendrén. A döntésnek köszönhetően a Laczkó Dezső Múzeum 76 darab Kondor művet őriz, első sorban grafikákat, valamint három egyedi festményt. Jelenlegi időszaki képzőművészeti kiállításunk anyagát is ebből a kollekcióból válogattuk.

A veszprémi Kondor-hagyaték, bár nem teljes, végigvezet az életmű fő állomásain. A legkorábbi rézkarcok a főiskolai évei során készültek, a legkésőbbiek néhány hónappal halála előtt. Szinte teljes a főiskola utolsó évében fába metszett William Shakespeare: Hamlet, dán királyfi c. tragédiájához készült illusztráció sorozata, és az a litográfiákat és rézkarcokat tartalmazó sorozata, amelyet Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeménye ihletett. Kiemelkednek még monotípiái, amelyek szintén egyedi, részlet gazdag alkotások.

Az előadás célja bemutatni Kondor Bélát, mint embert és mint grafikust a veszprémi múzeum képzőművészeti gyűjteményében őrzött műveken keresztül.