Jelenlegi hely

Múzeumi Szabadegyetem – A propaganda és a hadijelvények

2014. nov. 11. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum 2014/2015-ös Múzeumi Szabadegyetemének harmadik előadása 2014. november 11-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az aktuális előadás témája:
Az első világháborús osztrák–magyar jelvények
a propaganda és a hadsereg szolgálatában
Előadó:
Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa

Az Osztrák–Magyar Monarchiában az első világháborút – kitörése pillanatától a fegyveres konfliktus befejeződéséig – végigkísérte a különféle jelvények, kitűzők áradata. A több ezerféle jelvény egyrészt propagandacikként és a háborús jótékonyság eszközeként funkcionált, másrészt jelentős szerepet játszott a katonák harctéri életében, hiszen az alakulatjelvények az egységek összetartozásának, a fronton eltöltött időnek voltak kifejezői.

Az első világháborús jelvények iránti érdeklődés a mai napig töretlen mind gyűjtői, mind múzeumi körökben, hiszen az apró tárgyak a világháború egészen egyedi, látványos emlékei, amelyek kis felületükön rengeteg képi és írásos információt hordoznak, amelyek akár értékes történeti forrásként is szolgálhatnak a háború harctéri és hátországi eseményeinek kutatása során. Ugyancsak vizsgálatra érdemesek a jelvények szimbólumai, de érdekesek a gyártásukra, forgalmazásukra, viselésükre vonatkozó írásos és képi adatok is.

Az előadás célja az első világháborús osztrák–magyar jelvények általános, valamint az egyes tematikus csoportok részletes ismertetése számos, a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében őrzött műtárgy vetített képes, illetve eredeti formában történő bemutatása segítségével. Az érdeklődők láthatnak színes propagandajelvényeket, amelyek a lakosság háborús lelkesedését voltak hivatva fokozni, illetve szinten tartani; jótékonysági jelvényeket, amelyek árusítása egy-egy hadsegélyező akció finanszírozásához járult hozzá; valamint katonai alakulatjelvényeket (az úgynevezett sapkajelvényeket), amelyek a katonai egyenruha nem hivatalos kiegészítői voltak, s közülük többet neves képző- és iparművészek terveztek, akik maguk is hadba vonultak az egész társadalmat mozgósító Nagy Háború során.