Jelenlegi hely

Veszprém élete az I. világháború alatt - Múzeumi Szabadegyetem

2015. ápr. 14. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum 2014/2015-ös Múzeumi Szabadegyetemének nyolcadik előadása 2015. április 14-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az aktuális előadás témája:
Veszprém élete az I. világháború alatt
Előadó:
Kákonyi Anna történész muzeológus
Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém a kiegyezés utáni időszak fellendülése, a gazdasági és infrastrukturális fejlődés, pezsgő kulturális élet korszakából lép át az első világháború évtizedébe. A századforduló táján ugyan már megmutatkoztak a „boldog békeidők” mögött rejlő társadalmi és gazdasági problémák, de arra, az élet minden területét átszövő változásra, amelyet a háború évei és következményei jelentettek, senki nem volt felkészülve.

A háború kitörésekor világossá vált, hogy a város további fejlesztésére infrastruktúra, középületek, intézmények tekintetében a jövőben nem lesz mód. Az ország a háború céljainak támogatására állította át a gazdaságot. A hónapok és évek múlásával a hadi célok a lakosságtól is egyre nagyobb áldozatokat követeltek: újságcikkek és plakátok sora buzdított hadikölcsönök jegyzésére, szólított fel takarékosságra, különböző élelmiszerekről és árucikkekről való lemondásra, jelentett be jegyrendszert vagy rekvirálást. Mindeközben iskolákat alakították át kórházzá, az ipari üzemek termelését és a közlekedést a háború szolgálatába helyezték.

A fiatal városi és vármegyei kulturális intézmények élete is nehezebbé vált; a társasági események korábbi mozgatórugói, a különböző egyesületek összejövetelei megritkultak, szinte csak háborús jótékonysági rendezvényekre szorítkoztak. A mindennapok legnagyobb terhe sok családban a sorra bevonuló férfiak hiánya és esetleges elvesztése volt.

Az előadás Veszprém város életébe ad bepillantást ebben a sorsfordító időszakban